Evliya Çelebi Cad.34494 Başahşehir - İstanbul Turkey
trende

Supap Bindirmesi Nedir?

Supap Bindirmesi Nedir?

Emme ve egzoz supaplarının aynı anda açık olduğu anlık ana supap bindirmesi denir. Yüksek devirlerde supaplar çok hızlı açılıp kapandığından silindirlere hava emmek için gerekli süre oldukça kısalır. Yüksek devirlerde silindirlere yeterli hava alabilmek için supap bindirmesine ihtiyaç duyulur. Bu sayede silindirlerdeki yanma için gerekli olan hava alınmış olur.

Pistonlar yanma sonucu oluşan gazları yukarı doğru egzoz manifolduna doğru iterken egzoz supapları açıktır. Piston üst ölü noktaya yaklaştığında egzoz supapları açıkken aynı anda emme supapları da açılarak silindirlere hava alınmaya başlanır. İşte supapların bu konumuna supap bindirmesi denir.

Emme supapları erken açılınca bir miktar egzoz gazı da emme portuna kaçabilir. Bu egzoz gazları temiz havayla tekrar silindirlere alınarak yakılır. Bu sayede egzoz emisyonları da bir miktar düşürülmüş olur.

Supap bindirmesi motorların yüksek devirlerde ihtiyaç duyduğu gücü karşılamak için kullanılır. Motor üreticileri bunu değişken supap zamanlaması teknolojisi sayesinde başarmışlardır. Motor devrine göre supapların açık kalma süreleri ve/veya açılma miktarları ayarlanarak silindirlere yeterli hava alınması sağlanmıştır.

Her motor üreticisi bu sisteme değişik isimler vermiştir. Honda VTEC, Ford Ti-VCT, Toyota VVT-i teknolojilerini kullanarak supap zamanlamasını motor devrinin ihtiyaç duyduğu şekilde ayarlamışlardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın
Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: